Thuiswerk wet

Thuiswerk wet

Thuiswerken is haast niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Vooral na de coronacrisis heeft het een enorme boost gekregen en zal dan ook steeds belangrijker worden in de toekomst. Een eigen thuiskantoor komt daarom steeds vaker voor, maar hoe ergonomisch verantwoord is dit? En wat zegt de Thuiswerk wet precies over thuiswerken?

vrouw achter computer

Wat is de Thuiswerk wet precies?

Op 5 Juli 2022 heeft de 2e kamer een wetvoorstel aangenomen. De zogeheten ‘’Wet werken waar je wilt’’. Hierin staat beschreven dat je als werkgever niet zomaar nee mag tegen een thuiswerk verzoek van de werknemer. Maar wat betekent dit dan precies voor uw bedrijf? Met welke factoren moet u rekening houden?

Goede thuiswerkplek

Als je meer dan twee uur thuiswerk verricht gelden dezelfde eisen voor een thuiswerkplek als op kantoor. Werk niet op de bank met je laptop op schoot of aan de keukentafel, maar richt een goede werkplek in. Een goede werkplek zorgt ervoor dat je ook thuis goed zonder klachten werkt. Op kantoor is het duidelijk dat je werkgever hier verantwoordelijk voor is, maar wie is er verantwoordelijk voor de thuiswerkplek?

Plicht werkgever thuiswerk wet

De werkgever is wettelijk verplicht om werknemers te voorzien van een goede thuiswerkplek. Deze verantwoordelijkheid is vastgelegd als zorgplicht. Je vindt deze zorgplicht op de site van het Arboportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Voor de thuiswerkplek gelden dezelfde regels als de normale Arbo regels op kantoor.

Recht werknemer op thuiswerken

Het is niet verplicht om als werknemer te eisen dat je thuis mag werken. Als de werknemer dit vraagt en de werkgever reageert niet gaat de werkgever stilzwijgend akkoord. Werkgever hoeft bij afwijzing geen zwaarwegende belangen aan te gever aan werknemer Meer dan 2 uur per dag? Dan wordt je getoetst als zijnde ‘thuiswerker’ De werkgever heeft de zorgplicht om de thuiswerkplek naar behoren in te richten; veilig en ergonomisch. Doe je dat niet kun je een inspectie krijgen en daarbij behorende boete.

Plicht werknemer thuiswerk wet

Werknemer dient zich als goed werknemer te gedragen. Denk hierbij aan werktijden, arbeidsproductiviteit, vertrouwelijkheid en bereikbaarheid. OR kan instemmingsrecht toepassen om thuiswerken te bevorderen. Maak afspraken over de privacywetgeving aangescherpt door AVG.

TIP!

Neem contact met ons op en wij voorzien u graag van het juiste ergonomische advies over de thuiswerkplek.

Voordelen thuiswerk wet

 • Een hogere productiviteit bij bepaalde werkzaamheden. (concentratie)
 • Flexibele werktijden
 • Geen reistijd
 • Meer vrijheid
 • Minder m2 nodig heeft op kantoor

Thuiswerken heeft enkele voordelen voor zowel de werknemer als de werkgever.

Producten voor het thuiswerken

Zautsen Kantoorinrichting heeft een hele categorie besteed aan het thuiswerken. Hier een voorbeeld van een van onze producten vanuit ons assortiment:

man achter laptop

In hoogte verstelbare bureautafel voor het thuiskantoor. Uiterst geschikt voor het thuiswerken. Dit bureau kan in allerlei soorten maten en materialen worden geleverd zodat het helemaal past bij uw eigen interieur.

Thuiswerken met Zautsen Kantoorinrichting

De thuiswerk wet zorgt ervoor dat in de toekomst thuiswerken steeds belangrijker gaat worden in ons dagelijks leven. Zautsen Kantoorinrichting kan u helpen bij het adviseren en inrichten van uw thuiskantoor. De thuiswerk wet zal immers ervoor zorgen dat er strengere regels zullen komen voor het naleven van ergonomisch werken. Heeft u vragen? Dan kunt u gerust vrijblijvend contact met ons opnemen en wij zullen uw vragen dan graag beantwoorden.

Contactformulier

  Liever telefonisch contact?

  Wij adviseren u graag geheel kosteloos en vrijblijvend.

  Download gratis ons e-book.